Interview met Janet Biehl

Op 23 mei 2016 nodigden diverse organisaties Janet Biehl uit voor een gesprek in Brussel. Janet Biehl is schrijfster, afkomstig uit de Verenigde Staten en gespecialiseerd in het libertair municipalisme en de sociale ecologie. Ze was de partner van Murray Bookchin, grondlegger van het municipalisme en bezocht een aantal keer Rojava, de autonome Koerdische Kantons in het noorden van Syrië waar de theorieën van Bookchin in de praktijk worden gebracht.

We spraken met haar na afloop van haar uiteenzetting.

In de VS ontwikkelde de socialistische filosoof Murray Bookchin, aan het eind van de twintigste eeuw, een theorie van de organisatie van de samenleving die zowel van de marxistische als van de kapitalistische neoliberale modellen verschilde. Bookchin wordt erkend als de vader van de sociale ecologie. Libertair municipalisme genoemd, inspireerde zijn politieke denken zich op een gematigd anarchistische logica. Verrassend genoeg heeft zijn model een volk zonder land geïnspireerd, de Koerden, die als vluchtelingen in hun bergen en zich baserend op zijn ideeën een samenleving opgebouwd hebben.

Uit de chaos van de burgeroorlog in Syrië ontstaan, wordt dit model belichaamd in Rojava, Syrisch Koerdistan. Het Westen heeft kort kennisgemaakt met het bestaan van deze verwonderende ervaring, “democratisch confederalisme” genaamd, na de bevrijding door Koerdische troepen van de martelarenstad Kobani, belegerd door Daesh/IS. De media hebben de belangrijke rol van vrouwelijke regimenten onthouden, maar zijn weinig ingegaan op de samenleving die de opkomst van deze moderne amazones in de hand heeft gewerkt.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s